“Enjoy, it’s from Europe” – Što Hrvatska može promovirati: Baranjski kulen

Kulen2
Baranjski kulen – ponos Baranje, ali i cijele Hrvatske

 

PROIZVOD: Baranjski kulen

Baranjski kulen tradicionalna je suhomesnata delicija koja se u Baranji proizvodi još od kraja 19. stoljeća. Za lokalne ljude Baranjski kulen je ponos i simbol blagostanja, delicija u kojoj se uživalo za posebne prilike, a receptura i tajne pripremanja se kroz stoljeća prenose s koljena na koljeno.

PODRUČJE PROIZVODNJE: Baranja

PROIZVODNJA: Prosječna godišnja proizvodnja je oko 2.000 tona.

TRŽIŠNI POTENCIJAL:  Kao vrhunski, premium proizvod, proizveden na tradicionalan način i po zaštićenim recepturama, Baranjski kulen dobio je oznaku zaštite zemljopisnog porijekla, a promocija i dodatno informiranje potrošača omogućilo bi komuniciranje svih prednosti Baranjskog kulena te poticala potrošače na njegovu kupnju.

KVALITETA: Baranjski kulen je proizvod vrhunske kvalitete, proizveden od najboljih komada svinjskog mesa, s korištenjem domaćih začina te tradicionalnog načina dimljenja i zrenja.

POTENCIJALNI NOSITELJI PROJEKTA: Udruga Baranjski kulen sa sjedištem u Belom Manastiru.

IZVOZ: Baranjski kulen ima veliki potencijal izvoza, prvenstveno u zemlje jugoistočne Europe jer je ukus potrošača na tim tržištima vrlo sličan ukusu i tradiciji potrošnje suhih kobasičarskih proizvoda u istočnoj Hravatskoj. Proizvod ima veliki potencijal prodaje kroz hrvatski turizam te na taj način predstavlja indirektni izvoz.

TRŽIŠTA ZA PROMOCIJU: Slovenija, Srbija, BiH, Mađarska, Njemačka.

ZAŠTITA:  Zaštita naziva „Baranjskog kulena“ započela je u 2010. godini, a u Hrvatskoj je naziv i postupak proizvodnje Baranjskog kulena zaštićen u 2014. godini, a na razini EU-a potvrdu zaštite proizvod je dobio u 2015. godini.

PREDNOST PROMOCIJE: Baranjski kulen, kao specifičan proizvod i posebna vrsta delikatese, može kroz pojačanu promociju i informiranje potrošača i kupaca realizirati potencijale za izvoz, koje sigurno posjeduje. 

 

Konzultantska tvrtka SMARTER nudi vam usluge izrade projektne dokumentacije te kompletne pripreme za projekt promocije i marketinga kroz projekt “Enjoy, it’s from Europe”.

Javite nam se s povjerenjem!

Povezane objave

Leave a comment

Together we are Smarter

SMARTER
info@smarter.hr
Radnička cesta 39
10000 Zagreb, Croatia
+385 1 6132 130