Ministarstvo poljoprivrede pripremilo financijski paket mjera vrijedan oko 350 milijuna kuna

shutterstock_1672810477

 

Vlada RH u utorak je donijela zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, kojih ima ukupno 63, a obuhvaćaju gotovo sve gospodarske resore. Glavni cilj im je očuvanje radnih mjesta i isplate plaća. Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su mjere očekivane te usklađene s gospodarskim udruženjima i sindikatima, kao i sa zajedničkim europskim naporima za suzbijanje ekonomskih šteta od koronavirusa.

Prvi set mjera horizontalnog je karaktera i odnosi se na sva područja gospodarstva i sve resore koji već osjećaju ili će tek osjetiti posljedice epidemije. To se odnosi na odgodu plaćanja javnih davanja, konkretno odgodu plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit te doprinosa na plaće i to na tri mjeseca, uz mogućnost produženja na još tri, a nakon toga omogućuje se obročna otplata duga na 24 mjeseca.

Set mjera za financijsku likvidnost uključuje moratorij na obveze prema HBOR-u i komercijalnim bankama od tri mjeseca, odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plaća i dobavljača te reprogram drugih obveza.

Odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja, tzv. hladni pogon (izuzev kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama) u suradnji s poslovnim bankama, još je jedna od mjera koje je najavio Marić.

Sve navedene mjere imat će pozitivan kratkoročni učinak i na gospodarske subjekte u poljoprivredi i poljoprivredno-prehrambeno prerađivačkoj industriji.

„COVID 19 zajmovi“

Ministar Pavić najavio je i uspostavu novog financijskog instrumenta „COVID-19 zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da se izmjenama Zakona o poticanju ulaganja uvode nove potporne mjere i grace period od tri godine za one koji su već korisnici tog Zakona, a dodatna likvidnost u visini 114 milijuna kuna aktivirat će se odmah kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, kao i dodatnih 380 milijuna kuna kojima će se stvoriti, kako je rekao, efikasan alat da poduzetnici za osiguranje obrtnih sredstava imaju dostatnu tekuću likvidnost.

Mjere HAMAG-BICRO

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) izvijestila je o devet mjera namijenjenih poduzetnicima za ublažavanje posljedica koronavirusa, koje između ostalog uključuju moratorij na kredite i smanjenje kamatnih stopa, kao i uspostavu dvaju novih financijskih instrumenata. Agencija mjere provodi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvom poljoprivrede, a namijenjene su mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Mjere uključuju i povećanje alokacije za financijski instrument „ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva“, namijenjena mikro i malim poduzetnicima, uz smanjenje kamate na 0,5 do 1 posto, a tu je i smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite “ESIF mikro i mali zajmovi”, kao i povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva, sa 65 na 80 posto glavnice kredita.

Mjere Ministarstva poljoprivrede

Najznačajnija mjera koju je ministrica Vučković jučer na sjednici Vlade najavila je da će se osigurati dodatna sredstva za izravna plaćanja poljoprivrednicima i to preraspodjelom neutrošenih sredstava iz Fonda ruralnog razvoja, odnosno primjena dodatnog mehanizma fleksibilnosti između fondova za povećanje proizvodno vezanih plaćanja ili uvođenje interventnih mjera (Program za poljoprivredu) uz prethodno odobrenje Europske komisije.

Zatim, izuzetno je bitna mjera pomoći sektoru poljoprivrede zbog ograničenja prometa i povećanja manipulativnih troškova (predlaganje novog programa državnih i potpora male vrijednosti). Ovdje se radi o prijedlogu da se ograničenja koja sada postoje za potpore male vrijednosti (koje su prošle godine bile obilato korištene u poljoprivredi) mogu podići na višu razinu potpore od one koja je sada bila odobrena. To bi za najviše ugrožene sektore u poljoprivredi bila velika, direktna i konkretna, brza pomoć.

Za korisnike mjera ruralnog razvoja značajna je mjera odgode roka izvršenja ugovornih obveza korisnicima svih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja.

Važno je istaknuti i mjeru Uspostavljanja kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva.

Uz ostalo, uvodi se povećanje sredstva za potpore male vrijednosti za sektor ribolova i akvakulture te financiranje ambalaže za proizvode ribarstva, uz prethodno odobrenje Europske komisije.

Među mjerama je i odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama za drvne sortimente – prerada drva i proizvodnja namještaja, kao i odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske.

Za poljoprivredne proizvođače i preradu poljoprivrednih proizvoda, bit će značajna i mogućnost interventnog otkupa viškova u:

  • stočarskoj proizvodnji, konfekcija i prerada u trajne i polutrajne prehrambene proizvode (mesne konzerve ili duboko smrzavanje i skladištenje),
  • ratarskoj proizvodnji, skladištenje i prerada u polutrajne prehrambene proizvode (biljna ulja, šećeri, brašno i sl.),
  • voćarstvu i povrćarstvu, skladištenje u kondicionim skladištima i prerada u polutrajne prehrambene proizvode te voćne napitke (sokovi, džem, konzervirano voće i povrće i sl.).

U sklopu programa ruralnog razvoja i uspostave mjere B, predviđaju se i pojedinačna jamstva do 80 posto glavnice kredita za kredite za obrtna sredstva, pri čemu iznos jamstva doseže milijun eura.

Povezane objave

Leave a comment

Together we are Smarter

SMARTER
info@smarter.hr
Radnička cesta 39
10000 Zagreb, Croatia
+385 1 6132 130