Mandarina naša svagdašnja – drugi dio

DSC_6200

 

Vezano na našu stručnu analizu pod nazivom „Mandarina naša svagdašnja“ (koju možete pročitati ovdje), i zahtjeve udruge proizvođača agruma i povrća „Neretvanska mladež“ o stanju na tržištu mandarina, očitujemo se da ova situacija na tržištu mandarine samo potvrđuje zaključke iz analize koju smo kao Smarter objavili. Cijena mandarine je pala čak nešto brže od naše procjene i čak na nešto nižu cijenu od one koju smo procjenjivali. Proizvođači imaju pravo i u konstataciji da se takva situacija ponavlja svake godine.

Dodatna potpora Ministarstva poljoprivrede proizvođačima mandarine svakako je dobrodošla jer će pomoći u snošenju dijela troškova zaštite mandarine od bolesti.

Navedena mjera može se produžiti, kao što proizvođači traže i sljedeće dvije godine, no ona nije dovoljna i neće riješiti pitanje konkurentnosti neretvanske mandarine na EU tržištu i na duži rok.

Proizvođači mandarine moraju tražiti načine kako da u samoj proizvodnji i pripremi proizvoda za tržište povećaju konkurentnost i uspiju odgovoriti sve agresivnijem ulasku Turske i Španjolske konkurencije na regionalno tržište. Na putu jačanja konkurentnosti, nužno je horizontalno udruživanje proizvođača kroz proizvođačku organizaciju, kao i vertikalno povezivanje  i suradnja udruženih proizvođača s otkupljivačima i maloprodajom.

Mjera povlačenja viškova mandarine s hrvatskog tržišta ne može biti dugoročni cilj hrvatske proizvodnje mandarina, nego bi taj cilj trebao biti trajno jačanje konkurentnosti koje će omogućiti izvoz na zahtjevna zapadnoeuropska tržišta, rane berbe, gdje je moguće postići višu cijenu.

Povezane objave

Leave a comment

Together we are Smarter

SMARTER
info@smarter.hr
Radnička cesta 39
10000 Zagreb, Croatia
+385 1 6132 130